Küberohtude olukord Balti riikides

28.05.2013

Analüüsides aprillikuu küberohtude statistikat, jõudsid Kaspersky Labi eksperdid järeldusele, et kolmest Balti riigist kõige keerulisem olukord on tekkinud Leedus. Ülemaailmses pingereas, mis järjestab riike, mille kasutajad sattusid veebis kõige suuremasse nakatamisohtu, oli Leedu 22. kohal (nakatumise tõenäosus 26,48%), Läti asus kaks kohta allpool (24,98%) ja Eesti oli 32. kohal (24,46%).

 

Ohtude levitamise populaarseimaks allikaks on Baltimaades kõikvõimalikud nakatatud ja kahjurlehed, mis sisaldavad mõne üldlevinud tarkvara turvaauku ärakasutavaid kuritahtlikke skripte. Pahavaradest valitsevad mitmesugused tagaukseviirused: need teevad kasutaja arvutist kurjategija täieliku kontrolli all oleva masina, mida rakendatakse rämpsposti laialisaatmiseks või DDoS-rünnakute elluviimiseks. Samuti on levinud petturtarkvarad, mis meelitavad kasutajat saatma SMS-sõnumit tasulisele lühinumbrile.

 

Nakatumisriski ärahoidmiseks soovitavad Kaspersky Labi eksperdid Balti riikide elanikel kasutada viirusetõrje täislahendusi ja ühtlasi uuendada õigel ajal nii operatsioonisüsteemi kui ka muud tarkvara. Samuti tuleb jääda valvsaks ja mitte kasutada kahtlaseid linke, ükskõik mis teed pidi olete need saanud (sotsiaalvõrgustik, e-post, kiirsuhtlusrakendus jne).