Kaspersky Labi nõuanne: kuidas nutitelefoni aku turvaliselt täis laadida

13.05.2013

Tänapäeva nutitelefonide puhul ei piisa sageli ühest laadimisest päevas, aktiivse kasutamise korral tuleb leida toiteallikas ka päeva keskel. Esmapilgul tundub laadimine olevat täiesti lihtne ja turvaline toiming, kuid tegelikult on siin ka mõned ohud, mis tasub meelde tuletada.

 

Esiteks võidakse nutitelefon ära varastada ning koos sellega lähevad siis kaduma ka seadme kasutaja isiklikud andmed. Vaevalt, et see võib juhtuda kodus või kontoris, avalikes kohtades on aga nutitelefonist eemale minek seotud teatud riskiga. Kui jätta valveta nutitelefon kohvikusse, lennujaama, lauale või autosse, siis võib inimene pahatihti sattuda varguse ohvriks. Seega tasub laadimine katkestada ja seda pigem hiljem jätkata kui hakata otsima varastatud nutitelefoni.

 

Teiseks: kui laadida nutitelefoni arvuti abil, siis võib kokku puutuda nutitelefoni failide allalaadimise ohuga. Eriti ebameeldiv on see juhul, kui nutitelefonis säilitatakse konfidentsiaalset infot, näiteks pilte. Kõige lihtsam ja tõhusam viis neid probleeme vältida on nutitelefon kogu laadimise ajaks välja lülitada. Sellisel juhul käivitub vooluvõrku lülitatud telefonil üksnes aku laadimine ja sellele vastav ekraanipilt – ning ei midagi enamat.

 

Suuremat osa nutitelefone saab laadida iga suvalise laadijaga, millel on ühilduv pistik, kuid sel juhul ei ole laadimine tihtipeale optimaalne. Näiteks toimub laadimine liiga aeglaselt või liiga kiirelt. Selle võimaliku tagajärjena on aku laeng puudulik, aku kuumeneb üle, nutitelefon lülitub välja või taaskäivitub, osa andmeid kaob ülekuumenemise tõttu või läheb nutitelefon koguni rikki. Kõige ohutum on kasutada originaallaadijat.

 

Kaspersky Labi eksperdid on kokku võtnud nutitelefoni turvalise laadimise põhireeglid.


 

  • Lülitage nutitelefon laadimise ajaks välja.

  • Võtke nutitelefon kätte iga viie minuti järel laadimise esimese kahekümne minuti jooksul. Kui seade on ebaharilikult kuumaks läinud, siis lõpetage laadimine viivitamatult! Pidage meeles, et paljud nutitelefonid lähevad tänapäeval laadimisest soojaks: see on loomulik ja tootja poolt ette nähtud. Oluline on vahet teha normaalsel soojenemisel ja vale toite tõttu tekkival ülekuumenemisel.

  • Kui te ei saa laadimise ajaks nutitelefoni välja lülitada, rakendage kõiki võimalikke isiklike andmete lekke vastaseid meetmeid.

  • Kui te laadimise ajal nutitelefoni aktiivselt kasutate, näiteks sõidate GPS-i järgi või vaatate videot, siis kontrollige nutitelefoni soojust ja jälgige aku indikaatorit: tänapäevased mudelid võivad kulutada enam, kui nad laadimise käigus saavad, ning siis nutitelefon mitte ei laadi, vaid jookseb tühjaks. Sellisel juhul tuleb otsida võimsam laadija.

 

Kui asi jõuab nutitelefoni kasutaja isiklike andmete kaitsmiseni, siis parim viis selleks on paigaldada ja käivitada uus kaitsetarkvara: näiteks Kaspersky Mobile Security, mis kasutab uusimaid Androidi nutitelefonide jaoks optimeeritud kaitsetehnoloogiaid ning võimaldab turvata isiklikke andmeid isegi telefoni varguse või kaotsimineku korral.