Kaspersky Lab: kuidas uued tuvastatud viirused oma nimed saavad

23.11.2012

Pahavarale paneb tavaliselt nime see viirusetõrje ekspert, kes viiruse tuvastab ja seda analüüsib. Sealjuures võib nimesse sattuda mõni tähekombinatsioon, mida märgati koodi struktuuris. Kui pahavara looja on ise meelega nimele viidanud, siis selle jätavad eksperdid harilikult tähelepanuta.

 

Hoopis teistsugune lugu on Gaussiga – käesoleval aastal Lähis-Idas avastatud keerulise pahavaraga. Üks selle troojalase moodulitest kannab nime Gauss ja see on autorite antud. Kuna tegemist on pahavara olulisima mooduliga: seal rakendatakse pangaandmete varastamise võimalusi, siis nimetati kogu kompleks selle osise järgi.

 

Kõnealuse pahavara moodulitel on ka teised sisenimed, mis nähtavasti peaks olema austusavaldus niisugustele tuntud matemaatikutele ja filosoofidele nagu Kurt Friedrich Gödel, Johann Carl Friedrich Gauss ning Joseph Louis Lagrange. Pole täpselt teada, miks pahavara autorid on kasutanud just neid nimesid. Võib olla on nad soovinud nii rõhutada oma silmapaistvat erudeeritust ja vaimset võimekust.