Ärge laske küberkurjategijal oma pühi rikkuda: Kaspersky Lab annab nõu

20.12.2013

Aastalõpu pühad on kõige võluvam ja muinasjutulisem aeg. Küberkurjategijad ootavad seda samuti kannatamatult, et kasutada ära iga võimalust veebist ostjate isiklike andmete varastamiseks. Veebipoodidest on kingitusi hankida väga mugav, kuid nii võite lihtsasti langeda petturite ohvriks, isegi juhul, kui Te ei liigu kahtlastel veebilehtedel.

Samas on olemas moodused, kuidas säilitada isikliku info turvalisus.


 

1. Kontrollige alati, mida ja kelle käest Te ostate

Internetipoe koduleht võib osutuda võltsituks: seda võivad kasutada kurjategijad, et saada infot Teie pangakaartide kohta. Sooritades ostu mingil kodulehel, kontrollige tarnija kontaktinfot ja füüsilist aadressi, juhuks kui peaks tekkima probleem raha ülekandmise või Teie kontoga.

Hüpikakende teateid tuleks ignoreerida, eriti juhul, kui nende kaudu päritakse Teie pangakaardi andmeid. Ainult petturite lehed küsivad infot otsesuhtluse või e-posti vahendusel.


 

2. Kasutage turvalisi salasõnu

Lihtne salasõna on häkkerile kerge saak, selle lahtimuukimine ei maksa neile midagi. Selleks, et mitte lasta kurjategijaid oma veebikontodele ligi, kujundage endas harjumus kasutada eri allikates erinevaid salasõnu. Vajaduse korral kirjutage salasõnad üles ja hoidke neid kindlas kohas.

Siin on mõned nõuanded, millega võiksite salasõna valimisel arvestada.

  • Ärge kasutage salasõnana oma sünnikuupäeva, kodulooma nime vms – seda infot on lihtne välja selgitada või ära arvata.

  • Ärge valige parooliks sõnu, mida saab leida igast sõnaraamatust. Selliseid salasõnu on lihtne tarkvara abil lahti muukida.

  • Tuletage keeruline salasõna mnemoonilise lause või fraasi põhjal. Selline sõnajada jääb paremini meelde kui salasõna ja tänu sellele ei pea Te seda üles kirjutama. Salasõna moodustamiseks valige välja tuntud lause ja kasutage selle iga sõna esimest tähte. Näiteks lausest „Päkapikk, päkapikk, küll sa oled imelik!” saab moodustada sõna „ppksoi”.

  • Kasutage salasõnas nii suuri kui ka väikeseid tähti.

  • Kombineerige tähti, numbreid ja märke.


 

3. Veenduge, et tehing on krüpteeritud ja Teie isiklikud andmed kaitstud

Paljud kodulehed kasutavad info krüpteerimiseks infoturbeprotokolli SSL (ingl secure sockets layer – turvasoklite kiht). Kontrollige, et veebiaadressi rea alguses oleks märgijada „https://” ning et seal oleks ka kinnise tabaluku ikoon (veebiaadressi real paremal või vasakul või siis lehitseja akna alumises osas).

Enne kui sisestate internetipoe lehele isiklikku või finantsinfot, võtke endale aega, et tutvuda lehe konfidentsiaalsuspoliitikaga ja aru saada, kuidas Teie infot säilitatakse ja kasutatakse.


 

4. Kasutage veebis ostlemiseks eraldi pangakaarti

Veebioste tasub teha eraldi pangakaardiga, mille krediidilimiit on väike. See teeb Teid petturite ees vähem haavatavaks ja aitab raha säilitada.


 

5. Uuendage regulaarselt oma arvuti tarkvara

Kindlasti paigaldage viirusetõrje, mille signatuuride andmebaas on uuendatav. See aitab kaitsta Teie arvutit viiruste ja troojalaste eest, mis varastavad olulist finantsinfot. Paigaldage aegsasti kõik süsteemi paigad ja uuendused kõikidele lehitsejatele ning tihti kasutatavatele lisarakendustele. See puudutab kõiki rakendusi – alustades Adobe Flash Playerist ja PDF Readerist ning lõpetades Java ja iTunesiga.

Paljud operatsioonisüsteemid ja rakendused pakuvad ka automaatset uuendamist. Kui niisugune võimalus on olemas, tuleks see aktiveerida.


 

6. Jälgige oma pangakonto jääki, et vastuolusid aegsasti märgata

Pidage arvestust oma ostude üle, säilitage tellimuste kinnitused ja võrrelge neid oma pangakonto väljavõtetega. Vastuolude ilmnemisel kontrollige kõik põhjalikult veel kord üle ja teavitage probleemist viivitamatult oma panka.