Säilitame oma digitaalse pärandi

29.07.2013

Tavaliselt on igal internetikasutajal võrgus kaugelt rohkem väärtuslikku vara, kui ta arvatagi oskab. Siia hulka kuuluvad elektronkirjad ja suhtlusvõrgustike kontod, internetipank ja digimeedia kollektsioonid (filmid, muusika, fotod) ning isegi sellised asjad nagu näoikoonikesed mänguserverites või kogutud reisikilomeetrite loendur. Kõik see rikkus vajab kaasaegset hooldust ja kaitset. Kaspersky Labi eksperdid soovitavad, kuidas seda on kõige parem teha:

 

Esimese asjana kontrollige üle kõik oma internetikontod. On kõigiti võimalik, et paljusid neist te enam ei kasuta, kuid need toimivad ikka veel. Võib-olla ei külasta te näiteks ammu enam Facebooki või olete kunagi hakanud blogi pidama, kuid see ei läinud päriselt käima ning te jätsite selle sinnapaika. Sellisel juhul taastage oma sissepääsu salasõnad (kui olete need unustanud) ning kustutage mittevajalikud kontod. Sellega lõpetatakse teie indekseerimine otsingute tarbeks seal, kus te seda ei soovi. Lõpptulemusena on teil käepärast terviklik nimekiri aktiivsetest registreeritud kasutaja andmetest, mis on seotud teenustega, mida regulaarselt kasutate.

 

Ärge unustage kaitsta ennast virtuaalses maailmas viibimisega kaasnevate ohtude eest. Kasutage turvalisi salasõnu. Tehke need hästi pikaks, kombineerides omavahel tähti ja numbreid – ärge kasutage sõnu, mis võivad esineda sõnaraamatutes. Kasutage eri saitidel erinevaid kasutajanimesid ja salasõnu. Oma salasõna turvalisust saate kontrollida leheküljel http://blog.kaspersky.com/password-check.

 

Ärge unustage, et ei maksa kasutada sarnaseid registreerimisandmeid. Rahaliste tehingute, ostude, maksete ja muu sellise jaoks kasutage spetsiaalselt eraldatud postkasti, kuhu laekub ainult selline teave. Varem või hiljem tekib teil mõistagi kogu selle kombinatsioonide, paroolide ja viidete virvarri meelespidamisega raskusi, mistõttu on soovitatav kasutada salasõnade haldurit, mis on integreeritud igasse endast lugupidavasse turvalahendusse. Näiteks rakendus Kaspersky PURE 3.0 kätkeb võimsat kõikvõimalike kontodega töötamise tööriista, samas kui Kaspersky Internet Security 2013 kaitseb teid sel ajal, kui teete internetipangas ülekandeid või sooritate veebis oste.

 

Kogu oma digitaalse elu vältel olete te päris kindlasti teinud midagi niisugust, mis on jätnud endast järele väga suure jälje. Ka see on osa teie pärandist – täpselt nagu kõik ülejäänu, mis te olete siinse elu jooksul kogunud. Nagu reaalne pärandki, vajab ka see virtuaalne pärand pärijaid. Seepärast võtke vastu otsus, kellel on juurdepääs teie saitidele ja millistele teie saitidele, kui midagi peaks juhtuma. Ja mida teha teie registreerimisandmetega: kas pidada neid kontosid edasi nagu teie elu ajalgi, teha mälestussissekanne või panna hoopis kinni ja kustutada? Samuti ärge unustage kindlaks määramast, kellel on õigus käsutada teie digitaalset meediaarhiivi ja finantskontosid.

 

Kuigi digitaalse teabe kasutamist käsitlevad seadused on tänasel päeval veel suhteliselt ebatäiuslikud ning advokaadid ei suhtu virtuaalsesse pärandisse praegu veel kuigi tõsiselt, tasub siiski võtta oma internetipärandi suhtes juba varakult samasugune hoiak nagu tavalisegi pärandi suhtes.