Kuidas seada nakatatud arvuti uuesti töökorda

21.12.2012

Kõige ihaldatumaks jõulukingiks võib osutuda personaal-, süle- või minisülearvuti. Kuid uut vidinat veebi ühendades viirust kauba peale saada pole kuigi meeldiv. Kaspersky Labi koostatud eriolukordade plaan aitab seadmed taas elule ja päästab pühad.

 

Kui internetiühendus on muutunud järsku väga aeglaseks, kui veebilehitseja ei avane ilma kõikjalt välja ujuvate hüpikakendeta, kui arvuti iseenesest taaskäivitub või avab eri rakendusi, siis on sinna tõenäoliselt sattunud pahavara. Kuid ärge kaotage pead: sellele probleemile võib leida lahenduse ka pühade ajal. Tuleb lihtsalt läbi teha järgmised sammud.

 

1. Kontrollige, kas arvutis on pahavara

Skaneerige seade viirusetõrje abil. Kui arvutis viirusetõrjet ei ole, siis minge nimekirja järgmiste punktide juurde.

 

2. Erakorralised meetmed personaal- ja sülearvuti jaoks

Arvutikasutajad, kellel on kaitselahendus olemas, saavad selle lihtsasti käivitada CD pealt. CD abil saab paigaldada ka värskendusi ja kontrollida viiruse olemasolu. Need, kellel vastavat CD-plaati ei ole, saavad avariiketta alla laadida lingilt http://rescuedisk.kaspersky-labs.com/rescuedisk/updatable/. Seejärel tuleb kirjutada allalaaditud fail puhtale CD-plaadile ja käivitada arvuti selle abil. Windows XP kasutajad peavad käivitama lisatarkvara CDBurnerXP, mis on kättesaadav lingilt www.cdburnerxp.se.

 

3. Erakorralised meetmed minisülearvuti jaoks

Minisülearvuti kasutaja, kes tahab kontrollida oma arvutis viiruste olemasolu, kuid kelle seadmel puudub nii väline kui ka sisseehitatud CD-pesa, võib kasutada teisaldatavat USB-mälupulka. Alguses tuleb alla laadida avariiketas (vt punkt 2). Seejärel tõmmatakse arvutisse lisarakendus Rescue2usb.exe, mis salvestab avariiketta mälupulgale. See rakendus on kättesaadav ka lingilt http://rescuedisk.kaspersky-labs.com/rescuedisk/updatable/. Kasutatava mälupulga maht peab olema vähemalt 512 MB ja rakenduse paigaldamisel tuleb järgida juhiseid.

 

4. Puhastage arvuti viirustest

Arvuti avariiketta käivitamine võtab vähe aega ja on lihtne. Tuleks tööle panna Kaspersky Rescue Dik Graphic Mode, mis lülitab sisse arvuti avariisüsteemi. Seejärel on vaja paigaldada vajalikud uuendused ja seade skaneerida. Peale skaneerimise lõppu esitab tarkvara täieliku aruande ning arvuti on viirustest ja pahavarast puhas.

 

5. Ennetage ebameeldivusi!

Oma lähedasele arvutit kinkides on parem kohe osta ja paigaldada kindel viirusetõrje, mis kaitseb seadet viiruste ja troojalaste eest ning lubab kopeerida kõik andmed kõvakettale. See aitab ära hoida erakorralisi olukordi.

 

Järgides neid lihtsaid reegleid, saate jõulupühade ajal ebameeldivusi vältida!