Uuring: iga kümnes kaotas raha internetikelmide tegevuste tõttu

29.05.2016

Rahaliste online-ohtude aina kasvava mitmekesisuse ja arvu tingimustes tuvastas Kaspersky Lab’i ja B2B International organisatsiooni hiljutine uuring, et 48% kasutajatest on saanud sihtmärgiks kelmide skeemidele, mis olid mõeldud kasutajate petmiseks ja nendelt konfidentsiaalse ja finantsilise informatsiooni saamiseks kuritegelikul teel kasu saamise eesmärgil. Murettekitav näit – 11% kasutajatest kaotasid raha internetikelmide tegevuste tagajärjel.

Peaaegu pool internetikasutajatest puutus käsitletud 12-kuisel perioodil ohtudega kokku. Need ohud sisaldasid kahtlaste e-kirjade saamist, mis pretendeerisid sellele, et olevat saadetud panga (22%) või jaemüügi saidi (15%) poolt, ning samuti kahtlaste, finantsinformatsiooni pärivate veebilehtede külastamine (11%).

Eesti kasutajad osutuvad ohvriteks ka kelmide tegevustel Internetis või küberkurjategijate katsete kaudu saada ligipääsu kasutajate arveldusarvete juurde. Vastavalt Eesti internetikasutajate seas läbiviidud küsitlusele 5% vastajatest puutus kokku olukorraga, kui just nagu pank palus neilt esitada ligipääsud ja salasõnad nende arveldusarvetele ja kontodele. Samuti sai 6% vastajatest identsed palved sotsiaalvõrgustike ja veebipoodide kaudu.

Kõik esinevad finantsohud jaotusid järgmiselt: 6% vastajatest kaotas raha kelmide online-skeemide ja internetikelmuste tagajärjel, 4% sai andmete lekkimise ja finantsorganisatsiooni kaudu kaotuste ohvriks ning 3% vastajate käest varastati vahendid krüptovaluutas (nagu BitCoin) või e-rahas. Lõppkokkuvõttes teatas 11% kasutajatest kogu maailmas, et neilt varastati raha Internetis.

Uuring tuvastas, et nendel juhtumitel, kus varastatud raha, moodustas ohvrite kantud kahjude valikuline keskmine väärtus 283 USA dollarit, samas kui iga viies (22%) kaotas üle 1000 USA dollari. Kõigest poolel (54%) finantskaotuste saajatest õnnestus taastada kõik varastatud vahendid, aga neljandikul (23%) neist ei õnnestunud taastada midagi.

Kommenteerides antud tulemusi, Ross Hogan, Kaspersky Lab’i juures toimiva kelmuste ärahoidmise üksuse ülemaailmne juht, ütles: "Finantsiliste online-ohtude mitmekesisus kasutajatele kasvab jätkuvalt. Paralleelselt traditsioonilisematele petuskeemidele märkame, et küberkurjategijad leiavad ja kasutavad uusi kasutajate petmise viise, mis veelgi enam tõstab ettevaatlikkuse olulisust internetikasutajate jaoks rahaliste online-kannete teostamisel või klikkimisel kahtlastele viidetele, mis sarnanevad panga poolt edastatava informatsiooniga. Kaspersky Lab’is kutsume üles internetikasutajaid kasutama turvasüsteemide tarkvara kaitsmaks end nende ohtude eest ja julgestama end finantskaotuste ohu eest."

"Kuigi rahalised kaotused finantsorganisatsioonist informatsiooni lekkimise või kelmuse tulemusel krüptovaluutadega on veel suhteliselt väikesed, on see internetikelmide jaoks perspektiivne viis internetikasutajate petuskeemidesse sisestamiseks ja nendelt raha varastamiseks. Me teeme koostööd pankade ja finantsasutustega veendumaks, et neil on maksimaalne kaitse – mitte üksnes selleks, et ära hoida selliste kaotuste tekkimine, aga ka toetamaks nende mainet ja klientide usaldust. Sealjuures, kui iga päevaga tekib uusi ohtusid, ootavad kliendid, et nende finantsteenuste tarnijad tulevad nende ohtudega toime ja tagavad klientide raha ja rahakannete turvalisuse," lisas Ross Hogan.

Proovige Kaspersky Internet Security tasuta:
http://www.antivirus.ee/et/kaspersky-internet-security