Õunakese sisse: Kaspersky Lab koostas peamiste Mac-arvuteid ähvardavate ohtude loetelu

18.07.2013

Uue Mac-arvutite kaitseks mõeldud komplekslahenduse väljatuleku eelõhtul koostas Kaspersky Lab loetelu kõige aktuaalsematest seda platvormi ähvardavatest ohtudest. Viimase kahe aasta jooksul on ettevõtte spetsialistid fikseerinud konkreetselt operatsioonisüsteemi Mac OS X jaoks loodud kahjustava tarkvara märkimisväärse kasvu, mistõttu suurenes vastavate viirusevastaste signatuuride baas Kaspersky Labi kaitsetoodetes rohkem kui kuus korda. See kõik kummutab lõplikult „õunakese“ platvormi haavamatuse müüdi.

 

Niisiis milliste küberohtudega võivad kokku puutuda Mac-arvuti omanikud? Eelkõige mainivad eksperdid ohtu, et neid arvuteid võidakse üritada nakatada eesmärgiga muuta need „zombideks“ ehk lülideks robotivõrgus, mida kurikaelad loovad spetsiaalselt rünnakute korraldamiseks või ebaseadusliku sisu levitamiseks. Kõige suurema Mac-robotivõrgu avastas Kaspersky Lab möödunud aasta algul, kui troojalane Flashfake suutis muuta robotiteks üle kogu maailma üle 700 tuhande Mac OS X operatsioonisüsteemil töötava arvuti.

 

Eraldi ohtu „õunakese“ platvormi ohutusele kujutavad endast turvaaugud populaarses tarkvaras, sealhulgas rakendustes Flash ja Java. Just nende kaudu tungivad kurikaelad Mac-arvutitesse ja paigaldavad neisse mis tahes kahjurlikku tarkvara. Nii loodi näiteks kurikuulus robotivõrk Flashfake.

 

Mac-arvutid on riskitsoonis veel ka seetõttu, et need on väga populaarsed poliitikategelaste, suurärimeeste ja ettevõtete juhtide seas. Just see kasutajate kategooria pakub aga küberkurjategijatele erilist huvi. Nende arvutites säilitatakse olulisi konfidentsiaalseid andmeid, mida jahuvad konkurendid või muud kurjade kavatsustega tegelased. Tekib justkui küsimus, et mille eest siis reakasutaja õieti ennast kaitsma peaks. Ka nende jaoks on risk täiesti olemas. Püüdes saada kätte infot teatavatest Mac-arvutitest, võivad küberkurjategijad korraldada tervikrünnakuid, milles kasutatakse kahjur-programme, mis on loodud spetsiaalselt Mac OS X jaoks, ning sel juhul satuvad ohtu isegi tavalised kodukasutajad.

 

 

Lisaks on olemas ohtude klassid, mis puudutavad kõigi operatsioonisüsteemide kasutajaid. Sellistesse kategooriatesse kuuluvad õngevõtmine (phishing) ja arvutikelmused. Näiteks luues võltskoopia mõne populaarse suhtlusvõrgustiku või internetipanga koduleheküljest ning meelitades kasutaja sellele leheküljele, võivad kurjategijad varastada tähtsaid isikuandmeid, kasutamata selleks mingit kahjur-tarkvara, vaid rakendades üksnes mitmesuguseid psühholoogilisi võtteid. Selliste ohtude hulka kuulub ka täiskasvanutele mõeldud sisu edastamine, mis ei ole üldsegi mitte ette nähtud väikestele kasutajatele. Lapsed sageli mängivad Mac-arvutitel, ilmutavad huvi 18+ kategooria saitide vastu, suhtlevad suhtlusvõrgustikes või üritavad tasuda internetis millegi eest vanemate pangakaardiga ilma nende teadmata. Kõik need tegevused võivad mitte üksnes avaldada ebasoodsat mõju lapse psüühikale, vaid tekitada ka reaalset kahju arvuti turvalisusele ja täiskasvanute rahakotile.

 

Kõigele muule lisaks võivad Mac-arvutid toimida nakkuse kandjatena PC-arvutitesse. Kui „õunakese“ arvutisse paigaldatud programmide seas on mõni kahjur-programm, mis on loodud näiteks Windowsi jaoks, võib „õunakese“ arvuti selle oma „akende“ ametivennale ühise võrgu kaudu edasi anda. Seega satuvad ohtu kõik koduseadmed või isegi terved ettevõtete võrgud.

 

Mac-arvuti turvalisuse tagamine ei ole kuigi keeruline. Lihtsate ja esmapilgul enesestmõistetavate soovituste järgimine aitab nakatumise ja tähtsate andmete kaotsimineku riski tunduvalt vähendada. Esmaste võtetena Mac-arvutite kaitseks on soovitatav lülitada välja veebilehitseja pistikprogrammid Flash ja Java, kui te neid ei kasuta, ning eelistatavalt kasutada selliseid veebilehitsejaid, mis on tuntud leitud turvaaukude kiire parandamise poolest, näiteks Google Chrome’i. Paljudel juhtudel piisab nakatumise vältimiseks paigaldatud tarkvara ja operatsioonisüsteemi moodulite õigeaegsest uuendamisest. Kõrgeima taseme ohutuse tagab Mac-arvutile aga mõistagi spetsiaalse kaitselahenduse olemasolu, mis tõrjub kõik küberohud otse reaalajas.