Nigeeria pärand heausklikele veebiohvritele

07.02.2013

Nigeeria pärand heausklikele veebiohvritele

 

Iga kuu püüavad Kaspersky Labi filtrid kinni mitukümmend tuhat petukirja eri keeltes. Kõige enam on oht petturite saagiks langeda uutel veebikasutajatel, kes on avastanud enda jaoks interneti avarused suhteliselt hiljuti ja kes seega pole ohutusnõuetega tuttavad või on lihtsalt liiga sinisilmsed ning valmis tõsimeeli kaaluma kelmide ahvatlevaid lubadusi. Üks levinumaid pettuvõtteid on nn Nigeeria kiri.

 

Säärase nimetuse said need kirjad seepärast, et ilmusid esimest korda 1980. aastatel välja just Nigeerias. Petuskeemi põhimõte on lihtne. Alguses saatsid kurjategijad laiali kirju enamasti Nigeeria erruläinud ametnike ja diktaatorite leskede nime all ning palusid abi miljoni väärtuses varanduse välismaale toimetamiseks. Kirjasaajale lubati selle teenuse eest kopsakat tasu. Toimingu edukaks teostamiseks pidi kirjasaaja maksma kinni saatekulud, kulutades lubatud kasumiga võrreldes mitteolulise rahasumma. Pärast selle summa kättesaamist oli murest murtud lesk kadunud.

 

Aja jooksul on petturite relvaarsenal täienenud uute süžeedega. Praegu võib legend varieeruda. Näiteks meelitavad kelmid ohvrit teatega tundmatult sugulaselt saadud pärandist või kirjutavad sõjaväelaste nime all, kes leidsid ühes tulepunktis tapetud terroristi aarded. Kui sellisel juhul alustada kirjavahetust, saab heausklik kirjasaaja teada, et lubatud raha kättesaamiseks tuleb tal maksta konto avamise või vahendusteenuste eest või teha muid tuleviku võiduga võrreldes täiesti ebaolulisi kulutusi. Olles raha kätte saanud, ei vasta lesk, lahkunud sugulase advokaat või Ameerika sõdur lihtsalt enam meilidele ja teda üles leida on juba võimatu.

 

Kallis,

Ma Paul Coffey (CAT), ma kirjutan teile seoses minu hilja klient Mr.A. Hunt, kes suri 21. aprill 2012 koos kogu pereliikmeid püüdsid leida kõik tema pereliikmed aidata repartrating fondi ta salvestatud kodus rahastamist summas USD $ 10.5million.

Palun, ma tahaks minuga läbi minu era e-posti aadress [email protected] nii et ma ei saa anda teavet kaebuse.

Ootan sinult varsti.

Jumal õnnistagu teid.

Parimate soovidega,

Barr.koffi Paul (S.A.T)
**********@hotmail.com

Automaattõlkija abil koostatud Nigeeria spämmkirja näidis

 

Kui tundmatu inimene lubab Teile e-kirjas pärandada, kinkida või anda vahendustasuna miljoneid, mõelge hästi enne e-kirjale vastamist. Selliseid sõnumeid saadavad laiali ainult kelmid. Kui tundmatu saadab oma aususe tõendamiseks Teile oma isikut tõendava dokumendi skaneeringu, ärge kiirustage teda uskuma. Dokumentide võltsimine petturitele enamasti raskusi ei valmista. Kui olete saanud e-kirja ahvatleva pakkumisega tundmatult saatjalt, siis kõige ohutum on see lihtsalt ära kustutada.