Jõulusoovid – „kingitus” häkkeritelt

18.12.2012

Tänapäeva jõulupühad on mõeldamatud tehnika kasutamiseta. Paljud on juba ammu unustanud, mis on trükitud postkaart, ning saadavad laiali ainult e-kaarte. Kuid olge tähelepanelik: just praegusel ajal läkitavad kurjategijad õnnitlusmeile, mis sisaldavad selliseid kurjakuulutavaid kingitusi nagu troojalased ja muud viirused. Kaspersky Lab on koostanud soovitused, mis aitavad Teil kaitsta end veebihuligaanide eest.

Rõõmustage pühade üle ettevaatlikult!

Isegi tavaline e-postiga saadetud kiri võib tekitada ränki tagajärgi, kuna häkkerid kasutavad harilikult kahjurfailide edastamiseks kahte järgmist lahendust.

Kergeim viis seisneb nakatatud faili manustamises õnnitluskirja juurde. Kustutage sellised sõnumid kahju tundmata!

Teise variandina lisatakse sõnumisse väidetavalt postkaardile viiv link. Enamasti juhib aga see link kodulehele, kus paikneb pahavara, mis hakkab otsima turvaauke Teie veebilehitsejast ja operatsioonisüsteemist. Tihtipeale teevad nakatatud postkaardid ettepaneku paigaldada Flash Player, et „kuvada saadetist korrektselt”. Kui arvutikasutaja üritab pakutud tarkvara paigaldada, siseneb pahavara arvutisse ja suundub kodulehele, mis sisaldab hiigelkoguses viiruseid.

Kaitske end ohu eest

Et ennast kaitsta, ei pea kõiki e-kirju kustutama ega pöörduma tagasi trükitud postkaartide laialisaatmise juurde. Tänapäeval saab petturitega võidelda mitut moodi.

Esiteks veenduge, et Teie arvuti on kaitstud tänapäevase uuendatud viirusetõrjega, mis püüab viirused kinni enne nende sattumist Teie elektroonilisse postkasti. Sellisteks puhkudeks on vaja viirusetõrjet, mis sisaldab turvalise vaate funktsiooni Safe Run Mode: lahendus toimib märkamatu, kuid usaldusväärse müürina, mis ei lase asjasse puutumatul tarkvaral arvutisse pääseda.

Teiseks mõelge selgelt ja olge valvas. Kui olete saanud elektroonilise õnnitlussõnumi tundmatult isikult, siis ei tasu seda avada.