Uskmatu kasutaja: iga kaheksas Euroopa elanik ei usu küberohtudesse

10.12.2014

Nagu näitas koostöös ettevõttega B2B International tehtud Kaspersky Labi uuring, ei usu 12% veebikasutajaid Euroopas küberohtude võimalikkusesse. Nende meelest on veebiturbevahendite arendajad neid ohte üle paisutanud. Kuid kaitse puudumine on siiski igapäevane risk kasutajate andmetele ja virtuaalelule.

Uuringu* tulemused näitavad, et isegi need, kes küberohtude võimalikkusesse usuvad, ei pea nende eest enese kaitsmist vajalikuks. Näiteks ainult 22% küsitletutest arvab, et võib sattuda küberkurjategija sihtmärgiks.

Samal ajal võib kurjategijale huvi pakkuda iga inimese vara. Isegi kui seadme valdaja ei hoia sellel olulist infot ja ei tee internetis rahaülekandeid, võib kurjategija kasutada iga arvutit, telefoni ja tahvelarvutit. Nende kaudu saab levitada näiteks robotvara (bot), korraldada hajutatud teenusetõkestamise ehk DDos-ründeid ning saata kiirsuhtlustarkvara ja e-posti teel laiali õngitsemislinke.

Lisaks sellele ei muretse peaaegu kolmandik kasutajaid (34% Euroopa elanikke) oma veebikonto võimaliku lahtimuukimise pärast ega kahtlusta, et sellised toimingud saavad juhtuda. Sealjuures ei pruugi see olla süütu, sotsiaalvõrgustiku konto, vaid ka internetipank, millele ligipääs avab kurjategijale kellegi rahakoti.

Kuid küberrünnaku tagajärjel tekkivad rahalised kaotused paistavad paljudele vähe tõenäolised – neist ei tea või nende pärast ei muretse 50% vastajaid. Eestis ulatub vastav näitaja 54%-ni**. Sellised kaotused pole aga ilmtingimata seotud otsese kontolt raha varastamisega. Pahavarasse nakatumine võib põhjustada ka ettearvamatuid kulutusi IT-spetsialisti teenustele ja tarkvara ümberpaigaldamisele ning kahjusid, mis on tingitud ajutisest seadme kättesaamatusest. Üldkokkuvõttes on 21% pahavaraga kokkupuutunud vastajaist kandnud kahjusid säärase intsidendi tõttu. Viimase aasta jooksul on küsitletud Eesti elanikest finantsvargusega kokku puutunud 1,8%, oma raha kardab veebiülekannete käigus kaotada aga 26%.

Samuti ei tea 18% vastanud eurooplastest, et veel üheks ohuallikaks võib olla avalike tasuta WiFi-võrkude kasutamine. Nimelt saavad kurjategijad nende kaudu edastatavaid andmeid kinni püüda. Natuke rohkem ehk 30% kasutajaid on teadlikud niisuguse võimaluse olemasolust, kuid ei pea seda muretsemisväärseks. Eesti elanike seas on selliseid isikuid 28%. Avalikke võrke kasutab aga 63% küsitletud Eesti elanikest, 18% neist käib seejuures veebilehtedel ja kasutab oma isiklikke veebikontosid.

„Inimestel, kes arvavad, et nad ei paku kurjategijale huvi ja järelikult ei satu rünnaku ohvriks, lihtsalt ei ole veebiohtude kohta täielikku infot. Üha sagedamini ei ründa häkkerid konkreetset sihtmärki, vaid üritavad haarata maksimaalselt suurt võimalike ohvrite hulka. Seetõttu on küllaltki riskantne kasutada veebi ilma kaitselahenduseta,” selgitab Kaspersky Labi toodete ja tehnoloogia turunduse asepresident Vladimir Zapoljanski.

Häirimata kasutajat ja aeglustamata seadme tööd, kaitseb uusimate küberohtude eest lahendus Kaspersky Internet Security – Multi Device. See tagab operatsioonisüsteemidega Microsoft Windows, Apple OS X ja Google Android töötavate seadmete ohutuse. Lahendus peatab pahavara, tuvastab õngitsemisrünnakud ja ohtlikud veebilehed, teavitab riskidest ebaturvalise WiFi-võrguga ühendamisel ning tagab ühtlasi Apple iOSi ja Microsoft Windows Phone’i kasutajatele turvalise veebis surfamise.

* Uuringu tegi spetsiaalselt Kaspersky Labi jaoks uuringuagentuur B2B International 2014. aasta suvel. Uuringu käigus küsitleti 11 135 vähemalt 16-aastast inimest, kes elavad Ladina- ja Põhja-Ameerika, Lähis-Ida, Aasia, Aafrika ning Euroopa (sh Venemaal) riikides.

** Baltimaades tegi Kaspersky Labi tellimusel uuringu agentuur A. W. Olsen & Partners.

 

Kaspersky Lab

Kaspersky Lab on maailma suurim selline eraettevõte, mis on spetsialiseerunud IT-turvalisust tagavate tarkvaralahenduste väljatöötamisele. Ettevõte on üks maailma neljast juhtivast Endpoint Security klassi kaitsesüsteemide tootjast. Juba üle kuueteistkümne aasta pakub Kaspersky Lab tõhusaid kaitselahendusi suurfirmadele, väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele ning kodukasutajatele. Suurbritannias registreeritud Kaspersky Labi tehnoloogia ja lahendused kaitsevad enam kui 300 miljonit kasutajat peaaegu 200 riigis üle kogu maailma.