Kokkuvõte: 44% internetiostlejatest ei ole küberpettuse tõttu kaotatud raha tagasi saanud

18.02.2015

Jaanuaris, mis paljude jaoks oli pidustuste kuu, kasvas oluliselt ostude, sealhulgas internetiostude maht. Kaspersky Lab tuletab meelde vajadust turvata rahaülekandeid, kuna kaugeltki mitte kõik neist ei päädi kaupade eest tasumisega. Koostöös B2B Internationaliga läbi viidud uuring* näitas, et umbes pooled kasutajatest, kes on interneti teel üle kantud raha küberpettuse tagajärjel kaotanud, pole varastatud raha osaliselt või üldse tagasi saanud.

 

Kuigi paljud finantsettevõtted lubavad küberkuritegevuse tõttu kaotatud raha hüvitada, teatas vaid veidi enam kui pool internetiostlejatest (56% vastanutest*) üle maailma, et nad on oma raha täielikult tagasi saanud. 16%* vastanutest said osalist kompensatsiooni, aga 28%* ei näinud oma rahast enam sentigi. Seejuures võib selline kaotus üsna märkimisväärne olla: keskmine küberpettuse teel varastatud summa oli 218 USA dollarit (umbes159 eurot)*, 18% vastanutest teatas aga summast üle 1000 USA dollari (umbes 733 eurot)*.

 

Küberpettuse teel varastatud raha tagasisaamise statistika

 

Olukorda raskendab asjaolu, et kõik kasutajad pole küberpettuse ohtu teadvustanud: umbes 6% vastanutest üle maailma usub, et rahavargusega seotud võrgupettuseid esineb harva ja et neid see ei puuduta. Eestis arvab nii 15%** vastanutest. Vaid 22% kasutajatest maailmas ja 45%** Eestis peavad küberrünnaku ohvriks langemist tõenäoliseks. Ometi näitab statistika, et 12 kuu jooksul on 43%* vastanutest vähemalt korra küberohtudega silmitsi seisnud. Eestis puutus selliste ohtudega kokku 38%** kasutajatest.

 

„Isegi siis, kui olete kindel, et finantsettevõte või võrgupood teile võrgupettuse tõttu kaotatud raha tagasi maksab, tuleb ikkagi olla tähelepanelik. Isegi kui varastatud summa täielikult hüvitatakse, mida statistika järgi juhtub pisut enam kui neljandikul juhtudest, pole kaotatud aega ja närvirakke võimalik kuidagi tagasi saada. Seepärast on väga oluline pöörata erilist tähelepanu konfidentsiaalsete andmete, sealhulgas finantsandmete kaitsmisele,” ütleb Kaspersky Labi Balti piirkonna tegevjuht Andis Steinmanis.

 

Küberohtudevastase kaitse põhivahendeid täiendavad lahendused Kaspersky Total Security ja Kaspersky Internet Security on varustatud Windowsil ja OS X-il töötava, spetsiaalselt võrgumaksete kaitseks loodud mooduliga „Turvaline makse”. Kui kasutaja logib makseteenusesse või hakkab internetipoes tehingut tegema, kontrollib „Turvalise makse” moodul pilve andmebaasi kaudu kasutaja sertifikaadi õigsust, kaitseb brauserit võimaliku pahavara mõju eest ning takistab ekraanipildi tegemist ja klaviatuuril sisestatud andmete püüdmist.